Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

27.10.15

Дата: 27.10.15 ● Час: 23:29 ● Мітки: ,    Коментарів немає


Глядачі Мандрівного фестивалю побачать 40 найкращих документальних фільмів України та світу.
Показ фестивальних фільмів відбуватиметься в бібліотеках, вищих навчальних закладах, школах тощо. Ефект від перегляду фільмів, як і раніше, підсилюватиметься тематичними дискусіями, обговореннями, диспутами й різноманітними правоосвітніми заходами. Фестиваль – неполітичний і некомерційний.
Цьогоріч документальні фільми на тему прав людини мешканці Полтави та Полтавської області зможуть побачити в період із 23 листопада по 10 грудня 2015 року. 
Організатори фестивалю  Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадська організація «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».
Вже не один рік поспіль незмінними організаторами Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA на Полтавщині виступають Полтавська філія Суспільної служби України та Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України. Партнери: Пирятинська районна громадська організація «Жіночі ініціативи», Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому.
До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм XІІ Docudays UA. Оргкомітет фестивалю переконаний, що чесне документальне кіно здатне захистити від зброї пропаганди, тому Мандрівний Docudays UA цього року покаже дві стрічки з програми ПРОПАГАНДА, яка була центральною на фестивалі в Києві. Представлені в ній фільми «Звідки з’являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.
Також будуть показані фільми з програми ЕФЕКТ ГРУЗІЇ, що розповідає про досвід війни з Росією і пізнішої відбудови країни. Добірка DOCU/ЕНЕРГІЯ відкриє шлях до усвідомлення відповідальності кожної людини на шляху до енергонезалежності та збереження природних ресурсів.
Програма DOCU/УКРАЇНА представляє три стрічки про наше життя сьогодні: «76-49» Юлії Проскуріної, «Вальс Алчевськ» Вадима Ількова та «Сестра Zo» Аліси Коваленко. Це картини різної стилістики: від майже епічних до дуже особистих.
Нове на цьогорічному фестивалі – кінопрограма DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати.
Docudays UA – це місце зустрічі глядачів, волонтерів, партнерів та, зрештою, і організаторів показів у своїй громаді, адже фестиваль щороку розширює свою географію. Насправді, це те кіно, яке творить саме життя, адже показані історії людей, котрі можна споглядати навколо себе. Варто лише озирнутися і не бути байдужим.
Головною метою Docudays UA є сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини. Засобами кіномистецтва сприяти зміцненню почуття людської гідності у громадян України, надихати їх на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства.

Напередодні фестивалю відбувся традиційний семінар для майбутніх модераторів показів документальних стрічок. Цьогоріч темою семінару є «Освіта у сфері прав людини за допомогою сучасних засобів медіа». У ньому взяли участь представники вищих навчальних закладів, соціальних служб, активісти громадських організацій, які під час проведення фестивалю будуть організовувати і модерувати покази. Мета семінару – познайомити майбутніх партнерів з фестивалем і його можливостями. Окрім того, під час семінару учасники переглянули фільм і отримали практичні знання та навички модерації. Окрема увага була приділена презентації Кіноклубу Docudays UA при Полтавській обласній організації НСПУ. Наприкінці семінару відбулося планування заходів у рамках Мандрівного фестивалю в Полтаві та області.

Прес-служба ПОО НСПУ

0 коментарі:

Дописати коментар