Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

9.12.16

Дата: 9.12.16 ● Час: 19:28 ● Мітки: ,    Коментарів немає


У рамках XIII Мандрівного міжнародного фестивалю документаль-ного кіно про права людини Docudays UA у Полтаві відбулася правоосвітня акція «Як попередити злочини на ґрунті упередженості».
Фестиваль Docudays UA на Полтавщині не лише пропонує насичену програму фільмів, а й містить у собі кілька правоосвітніх акцій, одна з яких «Як попередити злочини на ґрунті упередженості». Злочини на ґрунті ненависті є злочинами, в основі яких лежать упередження. Такі злочини трапляються скрізь; жодне суспільство не застраховане від наслідків забобонів і нетерпимості. Злочини на ґрунті ненависті посилають сигнал неприйняття цілим громадам і несуть у собі зерно потенційних конфліктів, оскільки вони можуть зрости як кількісно, так і з огляду на рівень насильства.

Глядачі переглянули стрічку «Загублені» Світлани Шимко. На правоосвітню акцію був запрошений Театр Сучасного Діалогу, який показав полтавцям та гостям міста свою нову роботу, яка називається «Теорія великого фільтра».
          Вистави Театру Сучасного Діалогу – це не звичайна розвага – в них актори разом із глядачами руйнують стіни і шукають відповіді на гострі питання.
          Навіщо ми користуємося стереотипами – це захист, чи спосіб розпалення ворожнечі? Чому в нашій країні досі існує інформаційна маніпуляція, мова ненависті та ігноруються злочини на ґрунті упередженості? Як сучасне мистецтво може допомогти розгледіти за нав’язаним образом ворога звичайну людину, яка потребує поваги та захисту своїх прав?
У виставі використовується документальний матеріал: інтерв’ю з людьми різного віку, соціального статусу, національностей, переконань; власні думки та дослідження учасників.
       Акція викликала велике зацікавлення глядачів та пройшла з аншлагом. Під час дискусії, яка традиційно відбулася після показу, присутні ділилися  враженнями від побаченого думками на теми, порушені. Багато хто згадав випадки дискримінації у власному житті і поділився власними міркуваннями щодо шляхів запобігання злочинам на ґрунті упередженості.
Вистава «Теорія великого фільтру» створена у рамках проекту «Театр сучасного діалогу – мистецький засіб попередження злочинів на ґрунті ненависті з мотивів упередженості», який виконує Полтавська філія Суспільної служби України та Театр Сучасного Діалогу за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі/Бюро з демократичних інститутів та прав людини.
Регіональний партнер фестивалю у Полтаві та Полтавській області: Полтавська філія Суспільної служби України.
Партнер: Полтавська обласна організація НСПУ, Управління у справах сімї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому, Управління культури Полтавської ОДА, Полтавська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради Полтавської області, ГО «MART».
Медіапартнер: газета «Події та коментарі».
Прес-служба ПОО НСПУ

0 коментарі:

Дописати коментар