Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

14.4.17

Дата: 14.4.17 ● Час: 09:12 ● Мітки: ,    Коментарів немає
У день народження Олеся Гончара, в Київському письменницькому домі на Банковій відбулося урочисте вручення Міжнародної літературної премії ім. Олеся Гончара, заснованої письменницею Тетяною Куштевською й німецьким підприємцем, меценатом Дітером Карренбергом та Національною спілкою письменників УкраїниВарто наголосити, що цьогорічне вручення – ювілейне, до 20-річчя премії.
Відкрив урочисте зібрання голова НСПУ Михайло Сидоржевський, котрий, повідомивши, що за популяризацію української літератури в Європі Тетяна Куштевська і Дітер Карренберг нагороджуються медалями «Почесна відзнака НСПУ», вручив нагороди.
Цьогоріч на святі вшанування нових лауреатів були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні доктор Ернст Райхель, дружина Олеся Гончара Валентина Гончар, виконавчий директор Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара Валентина Іршенко, письменники, серед яких і класик української літератури, Герой України Дмитро Павличко та ін.
«Є всі підстави говорити про феноменальне явище, свідками якого ми були на історичному перетині віків. І моєму поколінню нині є що пригадати. Двадцять років тому сталася не тільки літературна, а й, можна сказати, історична подія. Німецькі меценати Тетяна Куштевська та Дітер Карренберг заснували першу недержавну міжнародну премію для молодих українських письменників. Уперше в незалежній нашій державі відчулося нове усвідомлення: Україна – це Європа», – говорить голова журі конкурсу, лауреат Шевченківської премії Петро Перебийніс.
Отож, лауреатами 2017 року стали:
– номінація «Проза. Романи, повісті» – Ганна Чіпко (м. Київ) за роман «Гривна»;
– номінація «Мала проза» – Марія Карп’юк (м. Київ) за збірку «Дорога додому»;
– номінація «Поезія» – Кирило Поліщук (м. Кропивницький) за збірку «Ліс, про який ніхто не знав»;
– номінація «Публіцистика» – Назарій Пічак (м. Івано-Франківськ) за художньо-документальний нарис «Обличчя війни. (Антивоєнні уроки Олеся Гончара)»;
– номінація «Літературознавча праця» – Софія Мостова (с. Жизномир Бучацького району Тернопільщини) за роботу «Олесь Гончар – захисник рідної мови».
«Що можна сказати лауреатам нинішнім і майбутнім? Ось хіба лише таке, – говорить Петро Перебийніс. – Не наслідуйте сивих бурчунів, мої друзі. Не бурчіть на батьків! Ми любимо вас більше, ніж себе. Ми радіємо за вас! Гордіться своєю премією! Це не просто німецько-українська – це європейська нагорода. Ми відзначаємо її двадцятиліття із поглядом у наступний рік вісімнадцятий, у славне Сторіччя Олеся Гончара».
Прес-служба ПОО НСПУ
за матеріалами «ЛУ»

0 коментарі:

Дописати коментар