Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

19.11.16

Дата: 19.11.16 ● Час: 21:34 ● Мітки: , ,    Коментарів немає



     Традиційно в жовтні стартує XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
       Цього року найкращі документальні фільми на тему прав людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок України.
     21 листопада він прибуває на Полтавщину. Відкриття відбудеться о 14.30 у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.П. Котляревського (вул. Небесної сотні, 17). Вхід вільний.
   Цьогорічний Docudays UA на Полтавщині триватиме з 21 листопада по 13 грудня.

     Центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.
  Відкриють фестиваль Docudays UA-2016 у Полтаві дві стрічки «Крим SOS» та «Канцелярська сотня». Ці дві документальні фільми із Циклу «Енциклопедія Майдану», режисер Сергій Лисенко.   Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні.
    Стрічка «Крим SOS»  розповідає про перші дні російської окупації півострова та активність кримських активістів, які створюють сторінку з такою назвою у Facebook, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Нині Крим SOS надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму Україні.
      Інша стрічка «Канцелярська сотня» про те, як втікаючи з країни, колишній президент намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність свого уряду. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й притягнути до відповідальності злочинців при владі, журналісти та волонтери організували Канцелярську сотню, яка з найдрібніших клаптиків зо дня в день складає повноцінні докази злочинів.

Довідка
    Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
    Місія Мандрівного фестивалю – ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.
     Фестиваль – неполітичний і некомерційний.
    Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Південь», Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».
   Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.
    Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

    Регіональний партнер фестивалю у Полтаві та Полтавській області: Полтавська філія Суспільної служби України. Партнер: Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавського міськвиконкому, Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації. Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Полтавської міської ради Полтавської області, ГО «MART».
Прес-служба ПОО НСПУ



0 коментарі:

Дописати коментар