Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

23.11.16

Дата: 23.11.16 ● Час: 20:08 ● Мітки: ,    Коментарів немає

«Ми не випадково обрали День Гідності та Свободи аби відкрити фестивалю на Полтавщині, адже саме свято встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибір», – говорить регіональний координатор Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Полтавській області Наталія Кірячок.
Перед переглядом документальних стрічок глядачі вшанували хвилиною мовчання  пам’ять тих, хто віддав своє життя за мир і спокій  в нашій державі.

Відкрили фестиваль Docudays UA-2016 у Полтаві дві стрічки «Крим SOS» та «Канцелярська сотня». Обидві стрічки із циклу «Енциклопедія Майдану», режисер Сергій Лисенко. Перегляд документальних стрічок відбувся у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.П. Котляревського.
«На Полтавщині фестиваль проводять з 2006 року. До відбору фільмів ставляться серйозно, адже насамперед, потрібно, аби вони були цікавими для глядача і висвітлювали актуальні проблеми як для міського глядача, так і для сільського. – розповідає координатор правоосвітніх акцій в рамках Docudays UA у Полтавській області Тетяна Білоброва. – Дуже приємно працювати із сільською публікою, вона дуже відкрита. Дуже тепло сприймають, коли показуємо фільм на якусь тему відверту, тонку і душевну. Вони на це реагують на це миттєво і специфічно. Дуже добре сприймають українські фільми, тематика яких їм дуже близька».
Попередні роки головними майданчиками для перегляду кіно були, переважно, навчальні заклади, громадські організації, кіноконцертні зали. Нині ж фестивальні заходи проведуть і в кількох бібліотеках області.
«Приємно, що нас активно підтримують на місцях і йдуть назустріч. – зауважила Наталія Кірячок. – Є доволі складні фільми, і ми розуміємо, що глядача треба готувати до перегляду. Тому ми кожного року намагаємося підготувати модераторів показів, які  проводять обговорення після переглядів фільмів. З року в рік до нас приєднується все більше людей, кількість глядачів, які хочуть дивитися документальне кіно про права людини – збільшується. Цьогоріч багато локацій у вишах і школах. Ми підбираємо фільми саме під ту аудиторію».
До цьогорічної програми XIII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA увійшло 25 фільмів. Вони різні за тематикою і різні проблеми порушують.
«Програма Docudays UA у Полтаві та Полтавській області охоплює різну тематику. Проблеми емігрантів, внутрішньо переміщених осіб, життя на буремному сході України  та багато інших. Але всі без винятку стрічки – це болюче віддзеркалення дійсності. Можливо, для когось стануть підказкою як вийти з тієї чи іншої ситуації. – сказала голова Полтавської філії суспільної служби України Ганна Кіященко. – Регіональними представниками фестивалю наша організація є уже не один рік. Ми розуміємо, що документальне кіно це дуже важливе мистецтво, воно впливає на емоцію людини. Бо одне діло – сухі якісь підручники. Інша справа – реальні історії реальних людей. І от люди коли їх переглядають, то вони розуміють, що це може стосуватися і їх. В подібних ситуаціях можуть опинитися або ж їхні близькі або друзі. І тому ми вважаємо, що подивитися документальне кіно дуже важливо, бо це може замінити декілька уроків!»

        Як завжди фестиваль на Полтавщині мандруватиме і в малі села та містечка. Цього разу це Диканька, Пирятин, Зіньків, Гадяч, Лубни, Кибинці Миргородського району.
       Основні фестивальні локації у Полтаві — Полтавська філія Суспільної служби України, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека  ім. І.П. Котляревського, Центральна міська бібліотека, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара, Літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка.
XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Полтавщині триватиме з 21 листопада по 13 грудня.
Відбудуться також спеціалізовані покази в інших локаціях для школярів, студентів, відвідувачів місцевих територіальних центрів.
Світлана ФІЛЬЧАК

Дивись також: Мандрівний фестиваль Docudays UA – в Полтаві

0 коментарі:

Дописати коментар