Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

14.3.16

Дата: 14.3.16 ● Час: 12:52 ● Мітки:    Коментарів немає
10 березня 2016 року в галереї образотворчого мистецтва Лубен відкрилась виставка «Спротив геноциду».
Про неї розповіла науковий співробітник краєзнавчого музею Юлія Новоселецька, використавши переднє слово до книги-каталогу «Спротив геноциду» Володимира Тиліщака, заступника Голови Українського інституту національної пам’яті, керівника авторського колективу: «Побутує міф про відсутність спротиву українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору 1932-1933 років. Насправді сотні тисяч українців боролися, відстоювали право на свободу та життя, зокрема, і зі зброєю в руках. Саме страх перед українським визвольним рухом штовхнув Й. Сталіна і його оточення до вчинення злочину Голодомору – геноциду Українського народу у 1932-1933 роках. Шляхом винищення частини українського суспільства Сталін планував зупинити зростання національної свідомості українців, перетворити наших предків на «радянських людей». Півсотні примірників згаданого видання будуть безкоштовно розповсюджені під час експонування виставки.
Незважаючи на вчинене вбивство голодом мільйонів українців, спротив тоталітарному режиму продовжувався, набираючи різних форм. Саме завдяки цьому спротиву у 1991 році Україна змогла стати на шлях незалежності.

Проте, досі багато сторінок того спротиву, який упродовж десятиліть чинили українці комуністичному тоталітарному режимові, залишаються малознаними широкому загалу.
Український інститут національної пам’яті одним зі своїх завдань бачить донесення до широких кіл громадськості відомостей про боротьбу українського народу за свободу і незалежність та опір тоталітарним режимам в Україні у ХХ столітті. Одним із кроків у цьому напрямку стало створення до 81-х роковин Голодомору 1932-1933 років фотодокументальної виставки «Спротив геноциду», мета її – продемонструвати масштаб і форми опору, який чинило українське суспільство сталінському тоталітарному режиму у 1920 – на початку 1930 років.
Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті спільно із Галузевим державним архівом Служби безпеки України, Центром досліджень визвольного руху та Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932-1933 років в Україні.
На стендах виставки і в цьому каталозі представлені унікальні документи та фото, які розкривають форми, методи спротиву, його розмах. Багато документів оприлюднені вперше.
У презентованих експонатах використані матеріали галузевого державного архіву Служби безпеки України, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного, Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, державних архівів Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей, Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара» та Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України.
Автори виставки висловлюють щиру подяку всім тим, хто долучився до створення та експонування виставки.
Сподіваємося, що виставка і цей її каталог не лише допоможе ознайомитися із трагічними і героїчними сторінками минулого України, але й стануть поштовхом для подальших наукових розвідок істориків, дослідників та краєзнавців.
Про страшну трагедію Голодомору 1932-1933 років і про спротив йому українців говорили: головний зберігач фондів Віктор Верещака, учитель історії ЗОШ №2 Олександр Карпенко, а директор Лубенського краєзнавчого музею Тамара Дяченко ознайомила усіх із унікальною пам’яткою тих страшних днів, яку свого часу передав на збереження до музею протоієрей, отець Іван Коростиль. Настоятель Троїцької церкви зберігав у фондах музею щоденник колишньої прихожанки цієї церкви та Мгарського монастиря. Ім’я авторки, на жаль, невідоме. Проте, присутні з цікавістю слухали озвучені уривки із щоденника про святкову службу на день Святого Афанасія у монастирі навесні 1933 року, які зачитала Тамара Дяченко. Фотокопію документу вона передала отцям Спасо-Преображенського монастиря Вікентію та Даниїлу для подальшої публікації на сторінках журналу «Мгарский колокол». Отець Вікентій подякував за такий важливий документ. До речі, фотокопію щоденника створено ВКФ «Інтер Парк». Голова Лубенської «Просвіти», лауреат премії імені В. Симоненка, поет Олександр Печора поділився своїми думками про Голодомор 1932-1933 років, а також прочитав на цю тематику вірші.
Ця виставка за підтримки Полтавської обласної держадміністрації вже експонувалась у Полтаві, Комсомольську, Кременчуці. Тож, слова вдячності пролунали на адресу керівництва кафе «Центр» за сприяння у доправленні необхідних матеріалів до Лубен. 
Юлія Новоселецька

0 коментарі:

Дописати коментар