Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

19.9.16

Дата: 19.9.16 ● Час: 19:31 ● Мітки:    Коментарів немає

Українська земля зарясніла фестивалями. І мабуть, це дуже добре. Часто ініціаторами таких заходів стають не високі чиновники, а ентузіасти, креативні й сміливі люди. По-справжньому народне гуляння відбулося 14 вересня в мальовничому селі Березова Рудка Пирятинського району Полтавщини. Фестиваль «Свіччине весілля» – обрядове етносвято розташувалося на великому місцевому вигоні вперше і мало за мету згуртувати його жителів, творчих людей, артистів, відновити народні традиції та обряди. Дійство дало змогу трударям    відпочити та повеселитися. Проект було започатковано молодими й навдивовижу ініціативними журналістами Оленою Буряк і Тарасом Завітайлом. Задум підтримав міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.
Кажуть, що наші предки в Семенів день, який випадає саме на 14 вересня, віддавали шану вогню й називали це свято Свіччиним весіллям. Дуже цікаво було спостерігати за відновленням забутого обряду – посвячення в парубки, скоштувати  в надвірній кухні смачного борщу, звареного у величезному чавуні за рецептами наших предків, пшоняної каші, яку називають качаною й дві години затирають, дві години варять за тристалітніми традиціями Зіньківського й Диканьського районів.
На гостинність організаторів  відгукнулися митці з багатьох куточків України. Невелика, та активна лубенська мистецька когорта теж відізвалася на  запрошення.
Дійство розпочали музики. Заспів виконав ансамбль «Древо» із села Крячківка Пирятинського району унікальним багатоголоссям. Ансамбль відомий далеко за межами України. Бабусі побували у Парижі, свого часу до них часто приїздила переймати спів Ніна Матвієнко. Та цікавий і єдиний чоловік в ансамблі – Юрій  Фединський – американець, що народився та виріс у США. Про цю людину з українським корінням варто вести окрему розмову. 38-річний кобзар має дружину, четверо діток та власний город, а ще заснував кобзарський цех. Виступали співачки із Повстина, ансамбль «Берегиня» Гребінківського будинку культури, «Стукалка-грюкалка» та багато інших. Обарвленням заходу став виступ заслуженої артистки України Олени Білокінь, котра співала разом із мамою.
Бажаючі могли взяти майстер-клас у майстрів гончарства, придбати   продукцію землеробства та вироби ручної роботи, покататися на бричці, познайомитися із новинками літератури, заспівати пісню, долучитися до танців…
Значна просвітницька роль подібних фестивалів дає надію на об’єднання народу навколо наших рідних звичаїв, привертає увагу до села, до його нагальних проблем. Люди охоче зібралися на «Свіччине весілля», щоб поспілкуватися, відпочити душею, познайомитися, потоваришувати і сподіваються, що такий почин стане чудовою традицією.

Раїса ПЛОТНИКОВА

0 коментарі:

Дописати коментар