Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

23.8.15

Дата: 23.8.15 ● Час: 10:17 ● Мітки: ,

З 20 по 22 серпня у місті Виноградів на Закарпатті тривав літературний фестиваль «Карпатський Пегас».
   Організаторами заходу є Національна спілка письменників України, кабінет молодого автора НСПУ, Полтавська обласна організація НСПУ та Виноградівська міська рада.
   Літературний фестиваль «Карпатський Пегас» мав на меті не лише представити відомих українських письменників, а й показати літераторам, які з’їхалися з усіх куточків України, що Закарпаття – єдиний регіон України де у гірських селах досі мешкають довгожителі, котрі пережили сім влад і держав, не виходячи із власного обійстя. Багато з них – етнічні угорці, що зберігають свою мову, побут, культуру.

   Прибула на фестиваль і делегація від Полтавської обласної організації НСПУ на чолі з її головою Наталією Трикаш. «Назва фестивалю Карпатський Пегас не випадкова, адже на Закарпатті нині проживає єдина українська письменниця, яка має коня. Це відома на Полтавщині поетка та громадська діячка, а нині ще й іпотерапевт, яка допомагає в реабілітації хворих дітей – Олена Гаран, – говорить один із ідейних натхненників та співорганізаторів свята, закарпатський письменник Василь Кузан».


  У перший день фестивалю учасники зустрілися з керівництвом міста Виноградів, здійснили ознайомчу екскурсію. Відкриття фестивалю почалося із розпалення вогнища в кінному центрі «Селід», продовжилося читанням віршів верхи на конях та куштуванням бограчу – традиційної для регіону страви. Модераторами вечірнього дійства були співорганізатори Василь Кузан та Леся Мудрак. Слово мали голови обласних організацій НСПУ: Івано-Франківської – Євген Баран, Львівської – Ігор Гургула, Полтавської – Наталія Трикаш, Кіровоградської – Олександр Косенко. Наступного дня відбулася творча зустріч із читачами на базі санаторію «Теплиця». Письменники передали місцевій бібліотеці свої книги.
   У рамках літературного фестивалю «Карпатський Пегас» було вручено премію «Ордену Карпатських Лицарів». Засновниками премії є Василь Кузан, Віктор та Андрій Балоги. Переможцем у номінації «Краща добірка із 10 віршів» стала Тетяна П’янкова з Івано-Франківська, а кращою поетичною книгою, на думку журі, є збірка Маріанни Шутко з Ужгороду.

  22 серпня поблизу села Новоселиця Виноградівського району найсильніші люди Закарпаття підняли легендарний «камінь сили» опришка Григорія Пинті.
  Закарпатським силачам, на чолі із виноградівським стронгменом Михайлом Галом, не з першої спроби вдалося перевернути легендарний камінь Пинті. Для цього їм довелося прикласти чимало зусиль. Сам Михайло Гал говорить, що камінь перевернути було складніше, ніж він очікував. Подія була приурочена до Дня Незалежності України та відбувалася в рамках фестивалю «Карпатський Пегас». За легендою, цей важкий камінь перекинули на землю бойові друзі Григорія Пинті, коли дізналися, що їхній ватажок схоплений і вбитий ворогами. Але вони вірили, що прийде час, коли народ стане вільним і поверне цей легендарний камінь на місце.
        22 серпня учасники фестивалю відправилися до смт Ворохта Івано-Франківщини, щоби в День Незалежності України здійснити вже традиційне сходження на Говерлу.


Прес-служба ПОО НСПУ