Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

26.8.15

Дата: 26.8.15 ● Час: 16:18 ● Мітки: , ,

Ой, поперед мене – гори сині,
Я шукаю Бога так високо…
Святослав Вакарчук

24 серпня, в День Незалежності України, за ініціативи Національної спілки письменників України, близько 40 літераторів із різних куточків нашої держави та навіть Білорусі вкотре здійснили безпрецедентну акцію – із патріотичними піснями, під національними прапорами, зійшли на найвищу гору Карпат – Говерлу. Приємно, що серед письменницького загалу, учасників цьогорічного сходження, було три представниці з Полтавщини: Юлія Манойленко, Олександра Чорна та авторка цих рядків.

Більше двох години виснажливого підйому та трьох години спуску, дружня підтримка й поради бувалих сходженців новачкам, несення прапору, що з кожним кроком все вище підіймався над полонинами… Усе це, щоб там, на висоті понад 2000 метрів, де, здається, ближче до неба, ніж до землі, всім разом в єдиному пориві гучно видихнути: «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…»
На вершині, яку обвівали всі вітри, були братання і читання патріотичних поезій, було стійке переконання того, що ти знаходишся на правильному місці разом зі своїми однодумцями. Хотілося крикнути на всю далеч: «Щоб нам дійсно жилося краще, щоб доля нас не цуралася, а вороженьки таки згинули, як роса на сонці!..»
До речі, про сонце… Як повідомив нам учасник кількох попередніх сходжень, відомий письменник Сергій Пантюк: «Цього року погода нас балує: сонячно і – жодної хмаринки. А ось минулого року всіх учасників унизу щедро поливав дощ, а на самій вершині зустрів крижаний вітер зі снігом… Тож хочеться вірити, що нині це – добрий знак приходу змін на краще в нашій державі».
На вершині ми пробули кілька годин – слухали запальні гуцульські мелодії, співали національних пісень, по черзі тримали прапор, вітали воїнів АТО, що саме цього дня принесли на вершину світлини своїх загиблих побратимів. Один зі сходженців, сотник Руслан сказав: «Прийшли сюди, щоби бути ближче до них і до Бога».
А ще саме цього дня у нашого земляка з Полтавщини, а нині – молодого київського науковця, поета Олександра Козинця був день народження. Він, як і наша держава, – молодий, талановитий та сповнений світлих надій.
Стосовно ж самої акції ось що зазначив її нинішній координатор, голова Івано-Франківської обласної організації НСПУ Євген Баран: «Сходження письменників на Говерлу саме 24 серпня відбувається вже вчетверте. Є ті, хто проходить цей шлях щороку, а є й новачки. Вперше нас було 11 письменників. Тож приємно, що з кожним наступним роком кількість тих, що дійшли вершини стає все більшою. Цього року ніхто з наших учасників не облишив свій маршрут і дійшов до кінця. Хоча, однозначно важко було всім».
Наш провідник – гуцул пан Роман зазначив, що первинно ідея сходження красного письменства на Говерлу належала відомому українському поету Василеві Герасим’юку. Тож у майбутньому нові покоління літераторів мають обов’язково продовжити започатковану ним традицію.
Важко передати усі враження від побаченого та почутого – річка Прут, що огинає коріння смерек, залиті сонцем полонини із чорницею та малиною, ватаги підкорювачів найвищої точки України, що несуть нагору прапори, неймовірна втома й безперечно адреналін від пережитого.
Відтак – бажаю всім нам підкорити у житті свою Говерлу, себто досягти найвищої, навіть захмарної, мети!
Ганна КРЕВСЬКА,
член НСПУ та НСЖУ