Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

15.10.15

Дата: 15.10.15 ● Час: 17:52 ● Мітки: ,    Коментарів немає

У кінопоемі «Колір граната» Сергія Параджанова є такий образ: у середньовічному монастирі намокли книги, і старий монах наказує маленькому хлопчикові винести їх на дах собору; босоногий хлопчик обережно іде по вузькому карнизу, притискаючи до грудей товсті фоліанти в грубих палітурках, потім розкладає книги на похилому черепичному даху; налітає вітер, і книги починають махати сторінками, мов птахи крилами, вони ось-ось здіймуться і полетять вдалину, а хлопчик злякано й зачудовано дивиться на них. Цей хлопчик став одним із найбільших поетів середньовіччя – Саят-Новою.
Книги – пряма рідня птахам, бо вони, як і птахи, є метафорами людської душі. У своїй квінтесенції Книги втілюють для нас віру у незнищенність, у безсмертя, у відродження, у воскресіння, у свободу, у чистоту, у непорочність. Ми мріємо літати вільно, як птахи, – мріємо завдяки книгам.
Книги і народжуються, мов пташенята: з малого задуму, що схований у письменницькій душі, мов зародок у яєчку; щоб книжка проклюнулася на світ божий, автор має віддати їй багато тепла свого серця, як мама-пташка вигріває своє майбутнє пташенятко, незважаючи ні на погоду, ні на негоду. А потому, як батьки навчають пташа літати, автор має допомогти книзі стати на крило.
Мало лише написати книгу, сподіваючись, що хтось інший допоможе їй дійти до читача. Книга потребує дружньої підтримки, аж допоки не окріпне серед людей, не випростається, не промовить голосно своє вагоме слово, заради якого вона й народилася. І лише тоді автор може побажати їй щасливого і тривалого самостійного польоту.
Пташці не злетіти у сильний буревій чи градобій – книзі не розкрити крила в атмосфері байдужості. Птахи приносять нам весну, засівають нам по зернинці ліси, визбирують по комашинці шкідників наших садів – книги розкривають наші очі на світ і розкривають різні світи перед нашими очима, допомагають нашій душі вигартуватися, а розуму вигостритись.
У момент, коли людина бере до рук Книгу, вона здійснює свою прадавню мрію здобути Крила.
Мрійте разом з книгами! Літайте разом з птахами!
Співайте разом з птахами! Літайте разом з книгами!

Тетяна Луньова

0 коментарі:

Дописати коментар