Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

12.4.16

Дата: 12.4.16 ● Час: 12:33 ● Мітки: , , , ,    Коментарів немає

Під такою назвою 9 квітня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відбулося цікаве й змістовне дійство, присвячене 60-річчю Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України.
Попри те, що організація була започаткована 1936 року, через репресії та війну відновила свою діяльність тільки в період реабілітації жертв сталінізму 1956 року (тоді – Полтавська організація СПУ).
Кажуть: коли говорять гармати, музи мовчать. Тож захід, що відбувся у формі літературного кафе – себто вірші, промови, книги, спілкування, частування – спростовує цю тезу й доводить, що література – це не тільки мистецтво, а й спосіб збереження духовної території для життя, у якому колись не буде ні гармат, ні воєн.

Спершу увагу гостей прикував короткий вступний екскурс в історію полтавської письменницької організації: на мультимедійній презентації було продемонстровано ряд світлин, що позначали основні етапи становлення полтавського осередку Спілки письменників.
Далі літературне кафе запропонувало поетичне меню. Уміння дивитися, щоби бачити і слухати, аби почути – важливе не тільки для автора-поета, вірш вимагає цього й від читача, який перетворюється на активного учасника художньої гри в кольорах, звуках, жестах. Тож поезії Миколи Костенка, Володимира Тарасенка, Володимира Мирного, Лідії Віцені, Людмили Овдієнко читали студенти Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка. Творчість Олени Гаран, Сергія Осоки, Інни Снарської було презентовано популярною нині відеопоезією, що органічно поєднувала художній візуальний ряд і поетичний текст. Приємно схвилював присутніх виступ аматорського театру «І по всьому», актори якого озвучили й інтерпретували тексти Наталії Трикаш, Ганни Кревської, Юлії Манойленко та автора цих рядків.
На свято до Полтави прибула делегація членів Спілки (Олександр Міщенко, Наталія Баклай, Ольга Хало, Раїса Плотникова, Ганна Кревська, Юлія Манойленко) з Лубен, де здавна плекаються кращі літературні традиції краю. Від імені делегації слово мав письменник, журналіст, голова літоб’єднання ім. О. Донченка Олександр Міщенко, який зазначив, що Лубни мають один із найбільш потужних письменницьких осередків області й займають чільне місце у розвитку сучасної літератури Полтавщини.

У цілому, захід згуртував письменників, видавців, літературо-знавців, науковців, представників духівництва, художників, журналістів.
Із виступами до присутніх звернулися архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ преосвященний Афанасій (Володимир Шкурупій), ректор ПНПУ ім. В. Г. Короленка Микола Степаненко, завідувач кафедри української літератури ПНПУ ім. В. Г. Короленка Віра Мелешко, літературознавець, головний редактор літературного журналу «Полтавська криниця» Олексій Неживий, заступник начальника управління культури Полтавської облдержадміністрації Валентина Вождаєнко, голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко, завідувач науково-дослідного відділу освітньої роботи Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського Людмила Бойко.
Наприкінці зустрічі слова вдячності за підтримку й участь у святковому заході висловила голова обласного осередку НСПУ поетка Наталія Трикаш, зауваживши, що нині організація об’єднує близько 40 імен, кожне з яких – окремий шлях, який веде до спільної мети – розвитку літератури полтавського краю в українському та європейському контекстах. Також пані Наталія побажала нашій літературі нових, кращих горизонтів, а країні – миру, злагоди і процвітання.

Підсумовуючи, хотілося б зазначити, що кожне дерево славне своїм корінням, але навіть у міцного дерева не буде майбутнього без молодої парості. Тож приємно, коли молоді письменники шукають себе та свій голос, не відкидаючи надбання своїх попередників. Адже як говорив французький поет і філософ Поль Валері: «У майбутнє ми входимо, озираючись на минуле». Саме це й формує завдання поета – бути містком між минулим і майбутнім, лишатися острівцем духовності.
Олександр ПУШКО

0 коментарі:

Дописати коментар