Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

15.4.16

Дата: 15.4.16 ● Час: 09:34 ● Мітки: ,    Коментарів немає
Гостинний актовий зал Лубенського фінансово-економічного коледжу Полтавської державної аграрної академії приймав юних поетів-початківців – учасників 53-го міськрайонного конкурсу «Поетична весна Лубенщини». На сцені – голова літературного об’єднання ім. О. Донченка, письменник Олександр Міщенко, який вітає юних творців віршованого слова зі святом поезії і весни. А їх на конкурс прибуло тридцять троє з усіх шкіл міста, Литвяківської, Михнівської, Новаківської ЗОШ, Засульської гімназії, медучилища, ПТУ-53 (с. Войниха), ФЕК ПДАА і Величківської та Лазірківської ЗОШ сусіднього, Оржицького району. Ведуча конкурсу секретар літоб’єднання ім. О. Донченка Ніна Шерстюк оголошує умови «Поетичної весни Лубенщини» 2016 року. І вона стартує!
Юні й натхненні учасники щедро дарують пориви романтичної душі, втілені у римовані рядочки, присутнім. Найактуальніша тема – тема війни. І якщо двадцять років тому ця тема була більш даниною пам’яті солдатів Другої світової, то нині вона органічна і животрепетна, як ніколи. У когось – це переживання за свого батька, брата, у когось – це доля жінки-матері, у когось – це висловлення громадянської позиції. Звісно ж, наймолодші учасники конкурсу тяжіють до віршів про своїх улюблених тварин, про природу. Яскравою складовою цьогорічного конкурсу стала співана поезія, двоє з учасників віддали данину реп-музиці. Це – студент медучилища Сергій Пархомчук та учень Михнівської ЗОШ Євгеній Мироненко. Був також виступ під гітару неодноразової учасниці «Поетичних весен» Наталії Сокольцової. Багато з юних літераторів не вперше беруть участь у конкурсі. Серед багаторічних учасників і переможців можна назвати Юлію Стеценко, Олександра Назаренка, Дарію Литвиненко, Юлію Сіру, Олександру Созінову, Людмилу Кадуру, Єлизавету Несен та інших.
Ось як між іншими оспівала красу рідної природи Юлія Сіра (Михнівська ЗОШ):
В осінні барви вбралася земля,
Червоні, жовті, – просто незрівнянні,
Як в вишиванці вже ліси й поля,
Діброви й переліски зрання.
А от Юлія Стеценко, яка в цьому році представляла ФЕК ПДАА, взяла актуальну тему паркану, як символу роз’єднання людей:
Наш сусід побудував паркан.
Височезний, вищий за людину,
На Берлінську він подібний стіну,
Обрій зник і краєвид села.
Модерново, повнозвучно пише Єлизавета Несен (ЗОШ №8):
Залиши мене, залиши мені
Ще хоч трішки душевного болю;
Запиши мене, запиши мені
Все, що разом прожито з тобою.
Яка легка гра слів образу і думок!
Тема шкільного життя близька наймолодшій учасниці конкурсу Ярославі Семеновій (ЗОШ №2):
Залюбки ходжу до школи,
Не спізнюся в клас ніколи.
Я біжу туди щодня,
Щоб отримати знання.
І таких поетичних родзинок у віршах учасників «Поетичної весни» було немало. Журі у складі письменників Ганни Кревської, Василя Філіпенка, членів літоб’єднання ім. О. Донченка та Полтавської спілки літераторів Олександра Печори (голова журі), Миколи Кочерги, Андрія Дальнього, а також директора ЦБС Валентини Сьомак уважно ставилося до кожного виступу юних талантів.
Вивірялися як образність, так і технічна майстерність у написанні віршів, розкриття головної думки і т.д. Тож результати були об’єктивними. Так, у молодшій віковій групі лауреатами 53-го міськрайонного конкурсу «Поетична весна Лубенщини» названі Вікторія Бровко (Литвяківська ЗОШ), Олександра Созінова (ЗОШ №4), Яна Лазоренко і Ярослава Семенова (ЗОШ №2), Оля Ігнатенко (Новаківська ЗОШ), Анастасія Коваль (ЗОШ №7), Іванна Кривко (Величківська ЗОШ). У старшій віковій групі перемогу здобули: Єлизавета Несен (ЗОШ №8), Сергій Пархомчук (медучилище), Дарія Литвиненко (ЗОШ №4), Наталія Сокольцова (ФЕК ПДАА), Людмила Кадура (Засульська гімназія), Євгеній Мироненко (Михнівська ЗОШ), Анна Ігнатьєва (спеціалізована школа №6), Ілона Павленко (Лазірківська ЗОШ). Переможці отримали грамоти і книги «Лубенський ужинок», видані до 90-річчя літоб’єднання ім. О. Донченка.
Олександр МИХАСЬ
Світлина автора

0 коментарі:

Дописати коментар