Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

2.8.16

     6 серпня у селі Кибинці на Миргородщині, де народився  і виріс поет-футурист Михайль Семенко відбудеться футуристичний сільський фестиваль «Метро до Кибинець».
     Фестиваль триватиме цілий день до пізнього вечора. «Спочатку ми вирішили відсвяткувати День Михайля Семенка, і для цього найкращим місцем була його Батьківщина – власне, те село, де він народився», – розповіла про мотиваційну складову проекту Любов Якимчук, співкуратор футуристичного сільського фестивалю «Метро до Кибинець». Після цієї спроби організатори наважилися організувати фестиваль, адже село має величезний «культурний бекграунд»: у Кибинцях було помістя Дмитра Трощинського, засновано бібліотеку і функціонував театр на ставку, в якому грав Микола Гоголь.

     На глядачів чекає насичена програма: екскурсія «Кибинці Семенка», художній майстер-клас для дітей від дизайнера Юрія Барабаша, демонстрація кращих зразків світової та української відеопоезії від фестивалю CYCLOP  та українських короткометражок, мультимедійна вистава, поетичні читання за участю відомих авторів.
     Як повідомила голова Полтавської обласної організації НСПУ Наталія Кірячок, Полтавщину на фестивалі представлятимуть Олена Задорожна Олександра Чорна, Олександр Пушко, Світлана Оленець та Раїса Плотникова.
  У рамках проекту «Літературно-краєзнавчі маршрути «Земляки», який нині реалізовує Полтавська обласна організація НСПУ розроблено літературно-туристичний маршрут «Слідами Михайла Семенка по Кибинцях», презентація якого відбудеться під час фестивалю. Також дофінансовано постановку мультимедійної вистави під назвою «Як повстав світ і загинув Михайль Семенко». Режисером вистави, яку покажуть у рамках фестивалю є Євген Степаненко. Місцеві мешканці гратимуть разом із відомим акторами, а діти візьмуть активну участь у створенні декорацій. «Надзвичайно потрібно і важливо залучати людей до того, щоб вони були співавторами будь-якого проекту», – зазначила співкуратор фестивалю Галина Танай.
     Організатори фестивалю планують створити альтанку біля Палацу культури у Кибинцях, стилізовану під футуризм – як данина Михайлю Семенку. Альтанка стане майданчиком для проведення різних культурних подій. Матеріали на її будівництво також закуплено дякуючи проекту.
     Проект спільно фінансується Європейським союзом та реалізовується за підтримки Центру Культурного Менеджменту та Асоціації Агенств Місцевої Демократії (ALDA) в рамках програми CHOICE.
     Партнери — Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Культурний проект «Метро до Кибинець».
Прес-служба ПОО НСПУ

0 коментарі:

Дописати коментар