Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

5.7.17

Дата: 5.7.17 ● Час: 11:55 ● Мітки: , , ,    Коментарів немає
Наша колега письменниця, тележурналістка Інна Снарська (Дідик) стала одним із п’яти цьогорічних лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Олени Пчілки за документальний фільм «Стежками Лесі Українки».
Премію засновано у 1991 році Національним видавництвом дитячої літератури «Веселка» за підтримки Гадяцької районної та міської рад,  райдержадміністрації. Вперше за 25 років премією відзначено автора та режисера документального фільму. Журі з присудження премії підкреслило особистий внесок Інни Снарської у розвиток Гадяцької громади, широку популяризацію життя і творчості Лесі Українки, Олени Пчілки та Михайла Драгоманова.
Інна Снарська у розкритті образу Лесі Українки звернулася до краєзнавчого матеріалу, пов’язаного з Гадячем. Образ Лесі у документальному фільмі «Стежками Лесі Українки» вийшов далеким від академічного, класичного сприйняття. Жодної монументальності. Письменниця буквально ожила на екрані. Авторка документальної стрічки зуміла показати характер Лесі Українки, ії суто людську та жіночу сутність, вплив на її формування матері Олени Пчілки та дядька Михайла Драгоманова. «Оживленню» образу видатної українки допомогли і представники гадяцької громади. 
Фільм не тільки пізнавальний, а й досить ліричний, має потужну емоційну складову, яка підсилюється вдало підібраним музичним оформленням. Режисерка пропонує глядачеві пройтися життєвими і творчими стежками Лесі Українки, співпереживати її радостям та печалям. Фільм являє собою закінчений мистецький твір з продуманою режисурою та яскравим втіленням.
Інна Снарська також є автором сценарію документальної драми про Лесю Українку «Без надії сподіватись», яка була поставлена студентами Гадяцького коледжу культури та мистецтв ім. І. П. Котляревського у квітні 2017 року. Документальна драма є мультимедійною і поєднує акторські монологи, листи Лесі Українки, фрагменти драматичних творів письменниці.
Творча діяльність письменниці, режисера та журналістки Інни Снарської, безумовно, є  великим вкладом у популяризацію духовної спадщини видатних земляків.
Правління Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України та редакція сайту «НСПУ Полтава» вітають з перемогою та бажають натхнення і нових звершень!
Прес-служба ПОО НСПУ

0 коментарі:

Дописати коментар