Сайт Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України

7.11.20


Студентка-магістрантка гуманітарного факультету Полтавської політехніки Неля Бечкало – учасниця проєкту, розповіла про цьогорічний міжнародний молодіжний обмін у рамках програми Erasmus+. Проєкт успішно відбувся влітку попри карантинні обмеження – організатори створили усі необхідні безпечні умови. Подорож, зустрічі і отримані знання стали найяскравішим спогадом, який мотивує активно подаватися на нові програми.
Проєкт міжнародного молодіжного обміну в рамках програми Erasmus+ «Копірайтер – професія з майбутнім» реалізовувався спільно з креативною молоддю Тарнобжезької асоціації мистецьких ініціатив FRAM та Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вони не просто практикувалися у володінні польською та англійською мовами, а поглиблювали знання з написання креативних текстів і створення рекламних матеріалів.
«Програма Erasmus+ використовує неформальні методики освіти, які ефективніші та цікавіші за типовий стиль навчання. Під час молодіжних обмінів можна зустріти молодих мотивованих людей з різних країн, які готові до нових викликів. Чи хочете ви знайомитися з новими людьми різних міст та країн, вивчати інші мови з їх носіями, обмінюватися своїм досвідом, знаннями, виробляти нові скіли, гарно проводити час та заводити знайомства з однодумцями з усього світу? Тоді, уявіть собі, що є організація, яка спрямована об'єднати людей з різних країн та національності і разом навчатися чомусь новому та цікавому! Країни Євросоюзу, а також Ісландія, Македонія, Турція, Норвегія, Ліхтенштейн вітають студентів та викладачів з різних куточків світу протягом вже 33 років!», – прокоментувала тренерка проєкту Наталія Кірячок, очільниця Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України.



Молоді люди спілкувалися, дізнавалися про культуру, історію й мистецтво сусідньої Польщі, вчилися долати стереотипи й упередження, працювати в міжнародній команді.
Тренінгова програма передбачала інтенсиви:
– лекції «Рекламний текст. Функції, типи та структура, копірайтинг. З чого варто розпочати», «Рекламна психологія – етичний підхід або проста маніпуляція», «Способи психологічного впливу на читача»;
– інтеграційні танцювальні заняття;
– практичні майстер-класи «Підготовка до написання тексту» (планування тексту, визначення завдань, портрет цільової групи);
– написання статей про участь у програмі міжнародного обміну Erasmus + у вигляді дописів для соціальних мереж;
– заняття зі сторітеллінгу англійською мовою;
– театральні заняття – вправи з дикції та голосової емісії, самопрезентації.
Студенти активно брали участь у майстер-класах, додаткових заняттях, практикумах зі створення репортажів і фільмів від журналіста та публіциста Войцеха Барчака. За підтримки експерта учасники підготували низку документальних і публіцистичних матеріалів. Усі практичні заняття – це чудова нагода вдосконалювати володіння українською, польською та англійською мовами. Побували учасники і в Кракові на лекції в Академії образотворчих мистецтв імені Яна Матейка.
Психологічні тренінги з учасниками проводили досвідчені фасилітатори – Олена Гаран, Наталія Кірячок, Людмила Гавриш та Дамян Керек.
«Ми навчалися працювати в команді з людьми різного віку, не лише однолітками, адже інший світогляд, ментальність накладає свій відбиток на бачення розглянутих під час проєкту питань якісного копірайтингу. Насправді виявилося зовсім не складно знайти спільну мову, було б бажання порозумітися та створити спільне змістовне дозвілля. Тренери допомогли розкрити наші здібності, спробувати створити щось нове та незвичне, говорять учасники з різних куточків Європи.
«Для мене проєкт обміну – не перший, але щоразу це – консолідація зусиль практичних навичок і умінь з креативними ідеями, які ми тут разом розвиваємо, це реальний привід задуматися над можливою участю в інших європейських проєктах. Під час міжнародних молодіжних обмінів зустрічаю колежанок, з якими познайомилися, коли я потрапила за кордон вперше. Писати класні тексти польською мовою, яку я почала вивчати в університеті, поєднувати це з театральними, танцювальними практиками – дійсно нове для мене», – розповіла Неля Бечкало.
Під час насиченої культурної програми учасники відвідали визначні місця регіону (музей народної архітектури, історичний музей Саноку, обласний музей А. Фастнахта в Бжозуві, музей Марії Конопницької у м. Шарновець, біблійний сад у Старій Вші) та виставку картин відомого художника і архітектора Здзіслава Бексінського. На дозвіллі студенти вирішили організувати міні-турніри «Олімпіада Еразмус», під час яких змагалися у стрільбі з лука, настільному тенісі, альпінізмі, футболі.
За словами учасниці проєкту Поліни Колб, прагнення до саморозвитку та розширення власного світогляду, нові знайомства та друзі відмінно мотивують на участь у міжнародних проєктах.
«Якщо ви хочете вивчати мови з носіями, обмінюватися позитивним досвідом, формувати нові soft skills, змістовно проводити вільний час та знаходити однодумців з усього світу, тоді приєднуйтесь. Erasmus+ єднає людей зі спільною ідеєю і бажанням творити новий світ!» – запрошує учасниця.

0 коментарі:

Дописати коментар